Miten puolustaa perjantain suurmielenilmausta mediatrollauksia vastaan?

Maailman tunnetuin kielitieteilijä professori Noam Chomsky on pohtinut valtamedian vaikutuskeinoja. Hänellä on terävä väite kuinka lakkoja on opeteltu murskaamaan valtamedian avulla ja jo vuodesta 1937 lähtien kun Yhdysvalloissa oli terästeollisuuden lakko:

"Ideana oli keksiä keinot miten kääntää yleinen mielipide lakkoilijoita vastaan: miten esittää lakkoilijat kansalle vahingollisina ja yleisestä edusta piittaamattomina häirikköinä. Yleinen etu koskee "meitä", liikemiestä, työläistä, kotirouvaa. Siis kaikkia "meitä". "Me" haluamme olla yhdessä ja "meitä" yhdistävät sellaiset tekijät kuin harmonia, amerikkalaisuus ja yhteistyö. Toisaalla ovat nuo kauheat lakkoilijat, jotka aiheuttavat häiriöitä ja hankaluuksia (….) Suuyritysten toimitusjohtajalla ja lattioita pesevällä kaverilla on samat intressit." (…)

"Viestin läpi saamiseksi ponnisteltiin valtavasti. Elämmehän loppujen lopuksi liiketalouteen perustuvassa yhteiskunnassa; liiketalous kontrolloi mediaa ja sillä on massiiviset resurssit käytettävissään. Viesti siis toimi erittäin tehokkaasti. Myöhemmin siitä alettiin käyttää nimitystä "Mohawk Valleyn kaava" ja sitä käytettiin lukemattomia kertoja lakkojen murtamiseen." (Noam Chomsky, Mediakontrolli, s. 23-24, Sammakko, 2003)  

Suomessa valtamedian uutisointi voi hyvinkin poiketa yhdysvaltalaisesta, mutta voi olla hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin kohtiin: 

1. Pyritäänkö valtamediassa perjantainen suurmielenilmaus näyttämään jotenkin uhkaavalta niin sanotun "tavallisen ihmisen" näkökulmasta?
2. Esitetäänkö valtamediassa enemmän mielenilmauksen haittoja "meille" kuin uusien lakiehdotusten ja palkanleikkausten epäoikeudenmukaisuutta?
3. Haastattelevatko toimittajat empaattisilla kysymyksillä yksittäisiä ihmisiä ja kysyvät mitä haittaa tästä heille koituu ja esittävät lähinnä vain syyllistäviä kysymyksiä lakkoilijoille – jolloin uutisia katsova samaistuu lakosta jotenkni kärsiviin.

Mikäli prof. Chomskyn kuvailemia keinoja käytetään Suomessa, niin kuinka torjua niiden mielipiteen muokkausta? Seuraavassa muutama pikainen ehdotus:

A) Kirjoittamalla vastineita jotka tuovat esille kuinka leikkauksista kärsisivät vuosikausia muun muassa sadat tuhannet eläkeläiset, opiskelijat, koululaiset ja pikkulapset. 

Esimerkiksi: "Vaikka jotkin lastentarhat ym. ovat perjantaina suljettuina, niin sen aiheuttama haitta vain osoittaa mihin SSS-hallitus on viemässä Suomea eli kohti tulevaisuutta jossa ei ole laadukkaita päiväkoteja, kouluja, yliopistoja eikä terveydenhuoltoa eikä julkista liikennettä. Silloin tulee tilanne jossa ne eivät ole kiinni vain yhden päivän vaan kunnollisia julkisia palveluja ei enää lainkaan olemassa."

B) Painottamalla että mielenilmaus on "meidän" kaikkien 99 prosentin puolesta – yhtä prosenttia vastaan.
C) Tällainen vastatoiminta voi olla juuri suurmielenilmauksissa kohtuullisen tehokasta, koska niissä ei ole kyse yksittäisestä pienryhmästä vaan kaikkia koskettavasta kriisistä. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu