Mikaelvuo

Sipilän olisi erottava kriisipuheensa lukuisten vääristelyjen takia

Suomen presidentit ovat voineet puhua kriisitilanteissa suoraan kansalle. Presidenttien kriisiviesteihin on saatettu uskoa hyvinkin laajasti, mutta luottamus olisi haihtunut ilmaan, jos jonkun presidentin tärkeästä merkkipuheesta olisi heti paljastunut useampia vääristelyjä.

Asemansa takia pääministeri Sipilä sai (16.9) käyttöönsä ainutlaatuisen suoran vaikutusmahdollisuuden YLEn kanavilla. Siksi on erittäin valitettavaa, että pääministeri Sipilän kriisipuhe on tuottanut jo nyt lukuisia hyvin perusteltuja väitteitä vääristelystä.

Sipilä pelottelee väärillä faktoilla -artikkelissaan Tommi Parkkonen kirjoitti: ” Sillä, että eikö pääministeri oikeasti tiedä faktoja vai huijaako hän tietoisesti kansaa, ei sinällään ole suurta merkityseroa. Molemmat ovat yhtä huolestuttavia vaihtoehtoja.” (http://m.iltalehti.fi/uutiset/2015092320405410_uu.shtml)

Kyse ei ole siitä, etteivätkö monet muutkin poliitikot joskus esittäisi ”muunneltua totuutta” vaan siitä että pääministerinä varaa itselleen julkisin varoin rahoitetusta laitoksesta suoran puheajan ja pyrki siten asettautumaan vain presidenteille varattuun kriisipuheiden perinteisiin. Näin Sipilän kriisipuheen olisi pitänyt olla ehdottoman paikkansapitävä, jotta se ei olisi horjuttamassa perusluottamusta siihen, että päämiestemme tärkeimmät kriisiviestit ovat pohjimmiltaan harkittuja ja luotettavia.

Talousnobelisti Joseph Stiglitz maailman neljänneksi merkittävin ekonomisti (akateemisten viittauksien perusteella) sanoi suoraan: ”Maanne hallitus rapauttaa Suomen tulevaisuutta.” (HS 20.9.)

Sipilän kriisipuheen sisältämän hölynpölyn takia luottamus pääministeriin on hupenemassa ja jatkanee haihtumistaan niin kauan kuin Sipilä keinuu pääministerin tuolillaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Mitkään heppoiset meriselitykset eivät voi palauttaa luottamusta mittavan valhemäärän jälkeen. Niin kuin vääristeleviä meriselityksiä esittäneen kapteeniin käsiin ei voi enää antaa vastuuta laivan luotsaamisesta, niin vielä suuremmalla syyllä ei vakavaksi vääristelijäksi osoittautunut pääministeri voi enää johtaa maata, koska tulevaisuudessa se, mitä Sipilä sanoo kaikkein tärkeimmistäkin aiheista on epäilyksenalaista.

Poliittisen luottamuksen rakentamiseen tarvitaan useita vuosia – mutta sen romauttamiseen vain yksi suuri rike.

Sipilän aiheuttaman vahingon yhteisöllisen luottamuksen keskeisimmälle pylväälle voi korjata vain eroamalla.

http://mikaelvuo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202774-vaaristeliko-sipila-talouden-tilaa-koko-kansalle-ylen-avulla

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat